1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2012. július 7., szombat

ERKÖLCSTELEN NŐK A GELLÉRT-FÜRDŐBEN ANNO 1943


Szűzanya meztelenül járkálnak a nők a Gellért gőzfürdőben...

A Budapesti Levéltár tette közzé ezt a gyöngyszemet, melyben egy tisztességben megőszült matróna 3 levélben fejezi ki mélységes felháborodását a Gellért fürdő női gőzfürdőben látottak miatt.

"Elviselhetetlen az az erkölcstelenség, amely egy jó idő óta a Gellért gőzfüdőben lábra kapott. A hölgyek alighogy belépnek a fürdőbe, sőt, a "gőzbe",  rögtön ledobják a fürdőruhát (inget), és szűzanya meztelenül járkálnak egyik medencéből a másikba, szóval mindenhova, ahova csak lehet, sőt már kezdik a száraz kabinok között is, hol már kénytelen voltam tiltakozni. Minden szégyenérzés nélkül grasszálnak, kéjelegnek, Azt hizsem, ez lélekrombolás, amely sohasem volt, és nem is, és nincs is, csak a Gellértfürdőben...." - fakadt ki panaszolkodó levelében egy tisztes matróna 1943-ban. Felháborodásában egyenesen a főpolgármesterhez fordult, mert annyira veszélyben érezte a jóérzésű asszonyok és gyermekek erkölcsének tisztaságát. Természetesen a főpolgármester úr azonnal intézkedett, és kiadta megbízható tanácsnokának az ügy kivizsgálását és orvoslását. Érdekes beleolvasni a buzgó tanácsnok válaszlevelébe, melyben hosszasan kifejti eme messzemenőkig elítélendő s erkölcstelen fürdőzési szokás megjelenésének okait. Megemílti többek között azt, hogy sajnálatos dolog, hogy a külföldi vendégek, de különösen a német és az északi népek szemérmetlen és ledér fürdőzési szokásai mennyire elharapóztak a hazai fürdőéletben. Továbbá, hogy az egyre gyarapodó fürdőközönség ellenőrzése a csekély létszámú személyzet miatt mennyire lehetetlenné vált. S bár a Gellért fürdőben - olvassuk tovább - a férfifürdők ellenőrzése kivitelezhető, a női részleg ellenőrzése azonban komoly akadályokba ütközik az igazgatóság részéről. El tudjuk képzelni, mennyire sajnálhatták!


Íme az  eredeti levelek:

A felháborodott hölgy első levele:

A felháborodott hölgy második levele:

 A matróna harmadik levele:





A Fürdőigazgatóság jelentései az üggyel kapcsolatban:











A tanácsnok nem épp megnyugtató válasza a hölgynek:


   





        Csiffáry Gabriella-Facebook

1 megjegyzés:

  1. De hatalmas problémái voltak Holdndonner Ferencnének, miközben mások meghaltak a fronton...

    VálaszTörlés