1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2012. szeptember 29., szombat

AUGUSZT JÓZSEF-A TABÁNI TSEMEGE-TSINÁLÓ


Az Auguszt cukrászda egyike Budapest híres, patinás cukrászdáinak.
Az Auguszt cukrászda napjainkban tulajdonképpen három cukrászda.
Buda központjában, a Fény utcai piac mellett található az egyik, immár negyven éve. A belvárosban, az Astoria közelében, egy műemlékház udvarán, is van egy kellemes, csöndes terasszal működő szalon-cukrászda. A farkasréti temető mellett van a harmadik, egy ősgesztenyefákkal körülvett helyen, nagy kerthelyiséggel. Antik belső berendezése van, klasszikus zene szól.

Auguszt Elek 1870-ben egy pici tabáni. földszintes házban indította meg "czukrászatát". Ebben a kis boltban, amely mögött a család lakása volt készült fia, a 21 éves József az 1896-os Milleneumi Kiállításra.


Auguszt József Párizsban és Londonban szerezte meg a szakmai gyakorlatot a kor szokásának megfelelően. Mikor visszatért Budára, átvette közben megözvegyült édesanyjától az üzlet vezetését és idevette ifjú feleségét is. A fiatalok 1916-ban a Krisztinaváros szívében új üzletet nyitottak.



Az akkori vidékies és elmaradott Budán nagy merészségnek tűnt pazarul berendezett, elegáns, gázvilágitásos üzletet nyitni. Fiuk (a most 94 éves) Auguszt Elemér késői gyerek volt. A baráti Hauer cukrászdában töltötte inaséveit, majd őt is külföldre küldték tanulni. Londonban és Lisszabonban töltött éveket. A háború és az ostrom alatt a Krisztina téri ház találatot kapott és romba dőlt. Auguszt Elemér orosz hadifogságba került. Az ő édesapja a romok alól kimentett és félig újjáépített cukrászdát újra megnyitotta, amit hamarosan a hazatért fia átvett. Feleségül kérte Resetka Olgát, akinek olasz kávét áruló eszpresszója volt a mai Ferenciek terén. Mind a két üzletet államosították, majd az egyik hajnalon marhavagonokba rakták az akkor már háromgyerekes családot és kitelepítették a Borsod megyéi Taktaszadára.

 1954-ben a család visszaköltözhetett Pestre. Az 1956-os forradalmat követően Resetka Olga és Auguszt Elemér végre újra önálló üzletet nyithattak Budán a Fény utcai piac mellett. 
az első AUGUSZT JÓZSEF 1875 -1948

Auguszt József (Bp., 1875. febr. 27. – Bp., 1948. jún. 18.): cukrásziparos. Tanulóévei után anyja bp.-i (ma I., Attila út 2.) cukrászdájában lett segéd. Hazatérve párizsi, londoni tanulmányútjairól elsőnek indította meg Bp.-en a teasütemény gyári termelését (1900). 1901-től önálló, 1908-tól saját üzletében (I., Krisztina tér 1.) csokoládé-bonbont és drazsét is készített. 1916-tól uzsonnatermes cukrászdája (Krisztina tér 3.) kiváló és gazdag áruválasztékával Bp. egyik legkedveltebb cukrászdája volt. Üzletét 1945. jan.-ban légitámadás semmisítette meg. – Irod. Dr. Róka Miklós: A budai Auguszt cukrászda (Tanulmányok Budapest múltjából, XIX., Bp., 1972); A. J. (Vendéglátás, 1977. 9. sz.).


Az új generáció, fiuk, Auguszt József személyében 1988-tól irányítja a cukrászdát. Az üzlet bővítése mellett a süteményválaszték is jelentésen növekedett. Új termékeket vezetett be, amelyek a mai élet táplálkozási szokásait követik, mégis megtartják a híres Auguszt-termékek magas minőségét. 1993-ban, lányuk, Auguszt Olga Pesten is üzletet nyit a Kossuth Lajos utcában. Az eldugott kis üzletben már ülve is fogyaszthatók a finomságok, s a hangulatot régi bútorok, családi emlékek, fényképek teszik meghitté.
AUGUSZT JÓZSEF, a hagyományok folytatója

Egy család, amely már öt generáció óta őrzi ezt a kincset, a tudást, a hagyomány tiszteletét, a vendégek iránti előzékenységet, és kedvességet, ismét új üzletet nyitott. Egy üzlete!, amely ötven év elteltével, érezteti azokkal akik nem látták a híres Hűvösvölgyi Auguszt Pavillont, vagy már csak halványan, esetleg szüleik, nagyszüleik elbeszéléseiből emlékeznek rá, hogy milyen is volt egykor az Auguszt. Alkalmuk lesz kiülni a kertbe, s hatalmas gesztenye fák árnyékában kortyolgatni azt a különleges forró csokoládét amit már dédszüleik is fogyaszthattak egykor, és majszolgatni azokat az ízletes süteményeket, amelyekkel immár 130 éve kényezteti a budapestieket az Auguszt.



Buda központjában a Fény utcai piac mellett található 40 éve. 2003. márciusa óta ülő fogyasztásra is van lehetőség, illetve elvitelre lehet süteményt, kávét, fagylaltot rendelni. Egész torták, sós sütemények azonnal megrendelés nélkül kaphatóak.

Egyébként a cukrászokat anno tsemege-tsinálóknak hívta a köznyelv, Széchenyi István adta a "czukrász" elnevezést 1830-ban

Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon
             Wikipédia
             utazzitthon.hu


1 megjegyzés: