1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2012. október 14., vasárnap

TABÁNI HANGULAT BUDAÖRSÖN


Tabáni hangulat 
 „Tabáni hangulatok – eltűnt ködlovagok” címmel rendezett kiállítást Kurucz Ferenc festőművész alkotásaiból a Magyar Történelmi Szalon 2012. október 5-től, pénteki megnyitással Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban.

Sajtóanyag:

„Tabáni hangulatok – eltűnt ködlovagok” címmel rendez kiállítást Kurucz Ferenc festőművész alkotásaiból a Magyar Történelmi Szalon 2012. október 5-én, pénteken 17 órakor kezdődő megnyitással. A bemutatott képek Krúdy szellemét idézik, ezért a megnyitó színes irodalmi esttel egészül ki. A rendezvény fővédnöke Dr. Réthelyi Miklós korábbi nemzeti erőforrás miniszter Támogató: Nemzeti Kulturális Alap és Budaörs Város Önkormányzata.  Helyszín: Jókai Mór Művelődési Központ (2040 Budaörs, Szabadság út 26.)





A hétköznapokat is meg lehet tölteni ünnepi érzésekkel, szertartásokkal. Ezek a szertartásos borivások, nekikészülések, kézcsókok Krúdy regényvilágának fontos kellékei. Gavallérok emelik meg kalapjukat utolérhetetlen grandezzával, pincérek várnak türelmesen a rendelésre, mert tudják, hogy a rendelő ismeri még a békebeli szokásokat, s közben megáll az idő, átváltozik hangulattá, melynek éppoly fontos eleme a temetési menet, mint a párolgó húsleves illata.”  Rónay László)


A megnyitó egyben műsoros est is volt, a site tudósítója imígyen számol be róla:

"Elvarázsolt minket ez az este. Gondolatban velünk voltak a máig utolérhetetlen Szindbád film alkotói: Huszárik Zoltán, Latinovits Zoltán, Sára Sándor is. A két Zoltán ugyanolyan korán tábozott az élők sorából mint maga az író, Krúdy Gyula, aki még csak jövőre, 2012-ben lenne 80 éves!"

Fenti négy sorban két apró tévedés van csak:

1./ 2012 az idén van! de ez még csak hagyján

2./De szegény Krúdy Gyula, aki 1933-ban halt meg 55 éves korában, az idén 124 éves lenne ,ha élne, nem 80 !
Lelkes budaörsi tudósítónk irodalmi ismeretsége Sszk szignóval  némi kívánnivalót hagy maga után.
A hibát az olvasók sem vették észre, de hogy a Kéhli vendéglő, egykoron Krúdy egyik törzshelye sem szisszent fel ekkora tévedés okán ,az furcsa!


" A Szaplonczay Dóra által válogatott irodalmi részletek valóban életre keltek a két nagyszerű színművész, Bálint Márta és Szabó András előadásában. Sajnáltuk, amikor vége lett az előadásnak, de ugyanakkor derűs életöröm árasztotta el a termet.
 Az est méltó betetőzése volt a Kéhli Vendéglő finom, hagyományos pörköltje, szaftos virslije, és természetesen a velős pirítós sem maradhatott el... Ki finom borral, ki pezsgővel öblítette le a finom falatokat, amúgy "krúdysan".
 Ami a folytatás: A Tabánt, Szindbádot megidéző Kurucz Ferenc akvarellek, olajfestmények megtekinthetők a Jókai Galériában. Térjünk be, emlékezzünk erre a romantikus, szép világra!"

kassius
Forrás:(http://www.minalunk.hu/Budaors/hirek/5816/211/KodlovagokaregiTabanban-aTortenelmiSzalonKrudy-estjeigazisikervolt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése