1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. január 12., szombat

UTÓIRAT A TABÁNI EPERFÁKHOZ


A Tabáni Helytörténeti Gyüjtemény képei között több is van, melyen eperfa látható, bizonyításául annak, kedvelt fa volt ez hajdanán a tabáni kertekben.

"Este van, este van, kiki nyugalomba!
feketén bólingat az eperfa lombja"
(Arany János :Családi kör)
Marada József vendéglője a Hadnagy utca 23 -ban (később Havas vendéglő ) kerthelyiségében hatalmas fa áll, a névadó: "Vendéglő a vén eperfához"


    Ez a fa még 1933 körül is létezett (kép jobb oldalán a kapu mögött)


       Zórád Ernő is megfestette



Göcsörtössége és ágainak vonalvezetése miatt  akár ez a fa is lehetne eperfa , vagy másnéven törökszeder , de ez csak találgatás és nem minden eper ami fénylik!


A Vasárnapi Újság fotójáról viszont bizton állíthatjuk, hogy megfelel a kritériumoknak, törzsének vastagsága is meggyőzően kellő méretű, hogy hitelt adjunk a kép aláírásának

Végezetül még egy kép 1913-ból a Kőműves utcai eperfáról, talán éppen szüretelés közben :


A fának nekitámasztva mintha egy létra körvonalai rajzolódnának ki, tőle jobbra a szüretelő is látszik.


Ez már tényleg az utolsó kép, egy híres fotó, Klösz György követte el 1890-ben és Nagyszederfa udvar a címe:_a fa alatt talán nagyanyjuk olvas fel unokáinak egy mesekönyvből, amíg a nagypapa a bokrok közt matat.
        Hogy mivégre tartottak a derék tabániak ennyi eperfát? Gyakorlatias emberek lévén tudták, bőven terem , ellensége nincs, pálinka is készülhet belőle, ami földre hull szeder még a malacok is megeszik. Ja és azt se hagyjuk ki, hogy a hozzá értők közt az eperfa hordó fogalom volt akkortájt. Márpedig a Tabánban igen megbecsült mesterség volt a kádárszakma, többek közt dédapám is ezt űzte.


Korabeli hirdetés eperfa ügyben

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése