1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. június 13., csütörtök

FARKAS BÉLA KORCSMÁJA

Számtalan forrás említi Farkas Béla korcsmáját a Tabánban, többek között Zórád Ernő is ír róla visszaemlékezéseiben és akvarelljeiben is megörökítette . Úgy kb 40 méterrel feljebb volt a ma is látható szerb kőkereszttől a valamikori Kör , Kereszt- és Hadnagy utca találkozásánál. Valószínűleg népszerű korcsma volt a 20-as évektől a Tabán lebontásáig , de nem az elit közönség látogatta, a helyi polgárok, iparosok kedvence volt. A  korcsmát nem csak Zórád festette le , de Végh Gusztáv, Molnár C.Pál, Turmayer Sándor , Guzsik Ödön is . Utóbbinak két képén is téma a hajdani korcsma. Joggal feltételezhetjük tehát, hogy jó bort mérhettek ,benne külőnben nem lett volna kedvük megörökíteni.
Az első kép nagyapám fotója kb. 1930 körül készült. Látszik a korcsma zilált környezetén, hogy  közeleg a vég, a bontás ,szaporodnak a foghíjas telkek. De Farkas úr leleményes kereskedő, a felszabadult tűzfalra is rakott egy reklámtáblát.














 Zórád Ernő akvarellje



Zórád Ernő akvarellje









Markup Valéria képén a korcsma nem látszik, csak a közvetlen környezete, balról a Kereszt-,jobbról a Hadnagy utca, amint összefutnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése