1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. augusztus 15., csütörtök

HAJDANVOLT TABÁNI KOECSMÁK NYOMÁBAN :SILBERSPITZ LIPÓT BOR ÉS PÁLINKAMÉRÉSE



Korcsma az Attila krt 58-ban(jobbről a második épület)A kép a Tabán Múzeum fotói és Zórád Ernő akvarelljének házasítása

Silberspitz Lipót kezdetben szatócs volt, később átpártolt a vendéglátóiparba és  üzletvezető, majd tulajdonos lett az Attila krt 58 szám alatti bor- és pálinka mérésben . Jóféle pálinkája lehetett mert a híres író ,Bródy Sándor ,miután a Rácz fürdőben kiizzasztotta magából az éjjeli mulatozás fáradtságát, hozzá tért be egy kupica papramorgóra.Siberspitz kocsmája később átköltözött a Döbrentei utca 22 szám alá, de lakása még a 20-as évek végén is az Attila krt 58-ban maradt. Az épületről nem maradt fenn fotó, de Zórád  Ernő és Gál Domokos  képein mégis láthatjuk a nevezetes épületet. Ám derék korcsmárosunk mégsem emiatt nevezetes, Franciska leánya hozta meg néki a hírnevet, aki Hollywoodban lett filmcsillag a harmincas-negyvenes években.


                           Zórád Ernő :Attila körút

                           Gál Domokos:Attila körút

Silberspitz Franciska, művésznevén Gaál Franciska Hitler és Sztálin kedvenc volt egyszerre.  De minden csillag lehanyatlik egyszer, egy new-yorki szegényházban halt meg 1972-ben (Lásd róla szóló cikkünket)

2014-ben  Moszkvában dr Geréb Anna , Gaál Franciska hagyatékának kezelője kiállítással  emlékezik  meg a művésznőről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése