1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 21., szombat

TISZTELET KRÚDY GYULÁNAK









Krausz Poldi-a tabáni Mélypince legendás korcsmárosa ,Krúdy Gyula  rajongója és jó barátja- aki minden  év május 12-én feketébe öltözött és egy üveg borral  kigyalogolt az író egyszerű és dísztelen sírjához, panaszolta Ruffy Péter újságírónak:


''Nekem a legjobban az fáj,hogy nincs sírköve.Pedig mennyi tehetségtelen ember kapott  emlékművet."(1)
nyilatkozta 1943-ban. Krúdy sírkövének felállítását Krausz Poldi már nem érhette meg,1956-ban  meghalt. A korcsmáros kívánsága húsz év múlva 1963-ban vált valóra. Ekkor avatták fel közköltségen a sírkövet ,Borsos Miklós szobrászművész alkotását.
Most halálának 80. évfordulóján az Óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör(2)
elhatározta , magánerőből felújítják a sírkövet, hogy  megtisztítva az azóta eltelt  ötven év  rárakódásaitól hírdesse: az író emléke a mai nemzedék szívében is elevenen él


Kanizsa József titkár
„Krúdy Gyula kettős évfordulója kapcsán, a 31 éve Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetőinek kezdeményezésére, 
Tóth József, a Krúdy Kör  és a Tabán Társaság tagja, fafaragóművész ügyintézésével a Fiumei úti Sírkertben Krúdy Gyula síremlékét az Óbudán működő Mókus Sörkert és Étterem szakemberei segítségével, a BTM Budapesti Galéria által biztosított szakfelügyelő és a Sírkert Vezetősége szakfelügyelete mellett megtisztították, újravarázsolták, így újra az eredeti „fényében ragyoghat” a Borsos Miklós szobrászművész által megálmodott, felállított Krúdy-síremlék. Újra jól látható Borsos Miklós által megalkotott meghasadt szív is. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör és Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat nevében köszönetünket fejezzük ki a közreműködőknek, a tisztítást végzőknek, a szakfelügyelőknek, a fotósnak az áldozatkész munkát, amit az év legmelegebb kánikulai napján végeztek el a Krúdy Emlékév jegyében:  

Kanizsa József
    titkár
 Óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör

A sír felújítás előtt:


és után(3)







(1)Ruffy Péter :Krúdy korcsmárosánál
(2)  Óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör
(3) Fotók régi és új állapot: Antal István.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése