1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. október 10., csütörtök

JOBB- VAGY BALOLDALI VOLT-E A TABÁN?


Jobb vagy baloldali volt a környéketek ezelőtt 70-80-90 évvel? 
Megjelent a közelmúltban egy könyv Budapest választ címmel, melyben Ignácz Károly a főváros 1920 és 1945 közötti választási eredményeit dolgozza fel. Mint a beharangozóban ígéri, olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mik a gyökerei a jobboldali Buda, liberális (Új-)Lipótváros, baloldali Angyalföld sztereotípiának. A könyv is izgalmas lehet, de ami igazán vonzó, hogy az eredményeket egy honlapra is felvitték. Még pedig nem csak úgy, hogy részletek olvashatók benne a könyvből, hanem az adatokat térképre vetítették és Google Maps-on beágyazták.
Persze a ma emberének nem sokat mond, hogy milyen eredményt ért el 1922-ben az Andrássy-Friedrich Párt, vagy 1939-ben a Nemzeti Parasztpárt. Éppen ezért klassz, hogy nem csak pártok szerint mutatja a eredményeket választásokra lebontva (sőt minden párt szerepléséről külön térkép van), hanem irányzatok szerint is. Milyen évben hogy szerepelt a jobb, a bal és a liberális oldal.
Sajnos például az én lakhelyem a két világháború közt még nem tartozott Budapesthez, így nem tudom megnézni az eredményt, de így is nagyon érdekes. Például 1922-ben így alakult a helyzet (lila: keresztény pártok, piros: baloldali, kék: liberális):




Tökéletesen leolvasható belőle a várostörténet: az a kis piros budai folt az akkor még álló Tabán, amit még szegény munkás emberek, vagyis az akkori baloldal szavazói laktak.

Forrás:urbanista blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése