1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. október 26., szombat

MÁRIA SZOBOR A VÁR FOKÁN?



Urbanista blog
Ti mit szóltok a Budai vár fokára kerülő négyméteres Mária-szoborhoz?
2013.10.21.

Ahhoz képest, hogy jókora szoborról van szó, teljesen elkerülte a figyelmemet a tavaszi nagy bejelentéshullám, szóval csak akkor szembesültem a hírrel, amikor Sadia átküldte a projekthonlap linkjét.
Hogy hogyan áll az építése nem tudom, de képek tanulsága szerint javában zajlik a terep rendezése, felteszem a Várbazárral együtt adják majd át. A miért pont ezt és miért pont ide kérdésre a kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás adja meg a választ köszöntőjében:
"Az egész nyár lassan eltelt, a csapatok az esős idő beállta előtt haza akartak menni, ezért már-már szedelődzködtek volna az idegen zsoldosok, amikor a vezérek szeptember elején még egy utolsó ostromra szánták el magukat. A Duna felőli oldalról ágyúzták, gyengítették a falakat. Egyszer csak a dzsáminál egy falszakasz leomlott, előtűnt egy, a hajdani Nagyboldogasszony templomban korábban elfalazott Mária-szobor. A Gyermeket kezében tartó Madonnát a törökök elől rejtették el, nemzedékekkel korábban, már senki nem tudott létezéséről. A keresztény katonák döbbenten néztek felfelé. Az első ámulat hihetetlen erővé változott, halált megvető bátorsággal indultak a falakra, ugyanakkor a várvédők ereje megtört. Egy óra múlva Buda felszabadult. Buda Eliberta!
"

                látvány01
Mindez szép és jó, és nekem az alkotással sincs semmi bajom.              Önmagában nem néz ki rosszul és egy újabb szobor nem oszt, nem szoroz - én nem szoktam felháborodni az utca átnevezéseken sem különösebben. Viszont a négyméteres   méretet - főleg műemléki környezetben - totális aránytévesztésnek érzem.
Leginkább ezen a látványterven látszik, hogy átalakítja az összképet az alkotás.

  látvány02

Teljesen mindegy mit ábrázol, jó-e vagy sem, katolikusok vagyunk-e vagy protestánsok, egy ekkora szobornak nem itt lenne a helye. Sajnos a vitát egészen biztosan mindenki elsősorban politikai, másodsorban ideológiai vonalon fogja lekardozni. Persze tök jó lenne, ha ez nem itt a poszt alatt zajlana (ez egész biztos hiú ábránd), viszont ha valakinek esztétikai véleménye van pró vagy kontra, akkor írja le bátran!
Még több kép, infó ITT

Forrás:urbanista blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése