1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. február 27., csütörtök

HOGYAN ÚJUL MEG A SEMMELWEIS-HÁZ HOMLOKZATA?


ÁLLAPOTJELENTÉS A HÁZRÓL 2008-BAN
http://muemlekem.hu/muemlek?id=5



Semmelweis Ignác szülőháza, emeletes, copf, 1810 körül. Múzeum.
Emeletes sarokház, jelenleg szabadon álló, eredetileg zártsorú beépítéshez illeszkedő épület, körülépített udvarral, copf homlokzattal.
Keleti homlokzata 2+3+3+3+2 tengelyes, a középső tengelyben kapuval. A rizalitokat a szinteket összefogó lizénák tagolják, melyek a főpárkánynál kettős állókonzolokban végződnek. A főpárkány a középső és a két szélső rizalitban a konzolpárok közé függesztett levélfüzérekkel díszített, a közbenső rizalitokban fogrovatos kialakítású. A szintek között övpárkány húzódik. Az ablakok mindenütt szalagkeretelésűek, kifelé-befelé nyíló hatosztású ablaktáblákkal. Az emeleti ablakok mellvédmezőit copf levélfüzérek díszítik, míg a földszinten a középső és a szélső rizalitokban hasonló füzérek díszítik a szemöldökök fölötti táblázatokat. A közbenső rizalitokban az emeleti ablakok között táblázatok tagolják a falsíkot, a földszinten pedig a falmezők sávozottak. A kaputól balra a második tengelyben ajtónyílás. A szemöldökgyámos kapunyílást modern fémkeretes üvegfal és -ajtó zárja. A Sándor Móric lépcső felőli oldalhomlokzat az emelkedő hegyoldal miatt szabálytalan, földszintjének hátsó része a terepszint alatt van. Déli fala szabadon áll, mivel az egykor mellette álló ház elpusztult. Az épület hátsó oldala a hegyoldalba mélyed, csak az oldalszárnyak félnyeregtetőinek oromfala emelkedik a terepszint fölé.



A múzeum dolgozóinak fotója a felújításról:

"Elvesztettük a színünket, a legutolsó vakolatdarabot is leverték rólunk... Hullik égi, földi áldás mindenkire, aki be meri tenni a lábát hozzánk... A munkatársak lapos kúszásban közlekednek reggel, este. Reméljük 1 hónap múlva, amikor megnyithatunk, minden nehézséget kárpótol majd a szép, új homlokzatunk "



SZEMFÜLES OLVASÓ BEJEGYZÉSE A FACEBOOK-ON


E.G:

Életkép a magyar (khm) műemlékvédelem mindennapjaiból. A Szarvas tér és a Várkert Bazár között köztudomásúlag egy épület áll, egy 19. század eleji lakóház, amely mellesleg Semmelweis Ignác szülőháza is volt, és ma ennélfogva az Orvostörténeti Múzeumnak ad otthont. A ház műemléki védelmet (khm) élvez. Amióta a Várkert Bazár felújítása elindult, tehát elég hosszú ideje, a múzeum dolgozói folyamatosan könyörögtek, hogy a Bazárral egy füst alatt az ő épületük is kapjon műemléki felújítást, mert kívül-belül nagyon ráfér. Semmi érdemi válasz. Múlt héten viszont, a március végi ünnepélyes átadást előkészítendő, tartottak a helyszínen egy bejárást. Az a terv, hogy a miniszterelnök az Antall József-szobor közelében tart egy beszédet, és onnan vonul át a méltóságos vendégsereg a mintaszerűen felújított Várkert Bazárhoz. A bejáráson, úgy mesélik, az egyik apparatcsiknak hirtelen szemet szúrt a Semmelweis-ház. Ez meg mi, mondta állítólag, mi ez az omladozó vakolat? Csak nem képzelik, hogy ez előtt fog elmenni Orbán Viktor? Rögtön lett pénz és sürgedelem. Egy hétvége alatt felállványozták a homlokzatot, ami a homlokzat mögött van, azzal továbbra sem foglalkozik senki. Alighanem jobb is, mert a homlokzat (khm) felújítása épp most ott tart, hogy leverték a copf vakolatot. Tégláig. Aki arra jár, lefényképezhetné, nálam nem volt gép ma reggel.


Komment
S.N. 
 ...Két bombázás között vagy közvetlenül az ostrom után egyébként még így nézett ki (a szekér mögött látni a ház megmaradt felét): 






.... azért ez a "copf vakolat" költői túlzás. A Semmelweis-ház így nézett ki a felújítás és a múzeummá alakítás előtt (a fotó 1958 nyarán készült, én vagyok rajta a bátyámmal)...alapvetően nem sok maradt belőle...(S.N)




A Semmelweis-ház tehát most gyorstalpaló módszerrel megújul, legalábbis a homlokzata. Csak remélhetjük, hogy ez a sietség nem lesz a műemlékvédelem kárára és kampányidőszak utáni csendesebb időkben is jut pénz a teljes felújításra a lebontott Tabán egyik értékes és nevezetes háza tekintetében. Egyébként meg illő lenne , hogy a műemlékvédelem is beleszólhatna a felújítási pénzek elosztásába . A hírek szerint a Várbazárnál is a tervezettel ellentétben Patyomkin-falu módszerrel csak a régi épületek átadása történik meg április 3-án, L. Simon László kormánybiztos a teljes átadást augusztus végére prognosztizálja kilenc milliárd Ft -nagyrészt úniós  pénzekből finanszírozott-  összköltséggel.
(kassius)


2012-es állapot

Forrás:Facebook
 Fotók: Fortepan, 
Tabáni Helytörténeti Gyüjtemény 
 saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése