1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. február 25., szerda

NAPI.HU: FILLÉREKÉRT KELHET EL A RÁC FÜRDŐ






Lassan ötödik éve nem nyit ki a pazarul felújított és restaurált Rác fürdő, valamint a mellé épült négycsillagos hotel. A főváros már nem mutogathat a korábbi vezetésre, hiszen a lepusztulással fenyegető döntésképtelenséggel már a jelenlegi közgyűlés viheti felszámolásba a létesítményt.

A Rác fürdő ügyben illetékes főpolgármester helyettes Bagdy Gábor kérdéseinkre írásban válaszolva kifejtette, hogy: nincs tudomásuk arról, hogy a Rác Projekt kapcsán felszámolási eljárás indult vagy ilyet bárki is kezdeményezett a gazdasági társaság ellen. (A fürdő ügyét az elmúlt négy évben a főpolgármester-helyettesi poszton levő György István próbálta megoldani - sikertelenül.) Ami viszont bizonyos, hogy Tarlós István a Népszabadság kérdésére egyszer már felvetette a felszámolás lehetőségét, ami most már elérhető közelségbe került. Ez viszont azt jelentheti, hogy a tízmilliárdos fejlesztés-restauráció során létrejött páratlan fürdő-hotel együttes "filléres áron" juthat új tulajdonoshoz.
A megoldhatatlannak tűnő helyzet kiváltására a beruházó cég azt javasolta, hogy egy szállodaműködtető cég bevonásával nyissák meg a hotel-fürdő komplexumot és a bevételt egy zárolt számlán csak a működtetésre fordítsák - eközben pedig esély lenne a jogi és tulajdonjogi kérdések nyugodt megoldására. Ez emelné a komplexum értékét is, hiszen egy működő hotelért értelemszerűen többet adna egy lehetséges befektető, mint egy "szellemkastélyért"... A Főváros - nem tudni miért? - erre az kompromisszumos megoldásra is nemet mondott.
A hotel-fürdő problémájától függetlenül bármikor elindulhatna a gellérthegyi sikló építése. A tervek szerint a sikló bejárata közvetlenül a Rác Fürdő mellett, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílna. Ez az aluljáró kiválthatja a jelenlegi felszíni gyalogos átkelőt, mivel közvetlenül kapcsolódik a Gellérthegy gyalogos közlekedési útvonalához. A siklópálya alsó, Orom utcáig tartó, mintegy 100 méteres szakasza alagútban futna, majd az Orom utcától a felszín felett 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten haladna a Citadella sétányig.

Mivel az építési naplót már megnyitották elméletben már folyik a négymilliárd forintos beruházás megvalósítása. Az építkezés másfél év alatt befejeződhetne, és onnantól  komoly hasznot hajtana a fővárosnak, pontosabban a BKK-nak is. (Az üzleti terv szerint a beruházás 5 éven belül megtérülhet.)

A Sikló finanszírozására értesüléseink szerint  akadna bank is, de a szomszédos "szellemhotel" nem túl vonzó párosítás a pénzintézetek számára sem.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat és a Rác Sikló Kft.  2009. január 16. napján kötött szerződést egy parkoló-garázs, valamint a Sikló megépítésére. A beruházó vállalta, hogy a szükséges jogerős és végrehajtható építési, illetve vasúthatósági létesítési engedélyek megszerzésétől számított 13 hónapon belül a munkálatokat befejezi, és a földfelszínt, illetve a létesítmények környezetét helyreállítja.
Korábban többször felvetődött, az is, hogy a fürdőt a hoteltől függetlenül megnyitják. Bagdy főpolgármester-helyettes ezt a lehetősélget is elhárította, mondván: "a Rác fürdő üzemeltetési joga jelenleg a kizárólag magántulajdonban álló Rác Nosztalgia Kft-nél van a vele 2002-ben kötött szerződés alapján. E 2002-es szerződés szerint a fürdő beindításának joga és kötelezettsége a kizárólag magántulajdonban álló Rác Nosztalgia Kft-t terheli, így ők jogosultak dönteni a komplexum beindításáról."
Patthelyzet
A mostani, reménytelennek tűnő helyzet 2002-re vezethető vissza. Akkor alakult meg a Rác Nosztalgia Kft. amely a romokban levő páratlan szépségű fürdő felújítására, és egy mellette elhelyezkedő hotel megépítésére vállalkozott. A sok viszontagságon és tulajdonosváltáson is átesett cég egy 7,6 milliárd forintos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitellel 2011-re végzett a munkával, de a megnyitóra kiírt minden eddigi megnyitási dátum meghiúsult.
A főváros és a tulajdonában levő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. valamint a beruházó cég között kialakult állóháború reménytelenné tette a legutóbb valószínűsített, 2013-ra ígért avatást is. Az elmúlt évek során ráadásul olyannyira leromlott mindkét épület műszaki állapota, hogy a megnyitáshoz immár ismét milliárdos beruházásra lenne szükség. (Az MFB korábban diszkont áron átadta az önkormányzatnak a 7,6 milliárdos tartozást, így a beruházó cég már csak az önkormányzatnak tartozik.)


Az ajánlat
Tavaly áprilisban a főváros a beruházást lebonyolító Rác Nosztalgia Kft-nek azt ajánlotta, hogy megvásárolja a fürdőt, s így a tulajdonjogot is megszerzi, míg a 67 szobás luxushotel továbbra is a beruházónál marad. Javaslat illetve megegyezés született arra vonatkozóan is, hogy a fürdő üzemeltetését is a beruházó cég végzi majd, továbbá fizet a gyógyvízért és a földhasználati jogért is.
Sajtóértesülések szerint a Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. 2,5 milliárd forintot követelt a fővárosi önkormányzattól, miután 2013-ban összesen 1,5 milliárd forintos követeléséről már lemondott. A főváros ezzel egy időben hétmilliárdosra tartotta a Rác Nosztalgia Kft.-vel szembeni követelését, így megállapodás a két fél között nem született meg.
Felszámolás lesz a vége?
Egy felszámolási eljárásban viszont mindkettő értelmét vesztheti, hiszen a "szellemfürdő-hotel" lehetséges vételára a jelenlegi állapotban bizonyára alacsonyabb lesz 7 milliárd forintnál. Kérdéses továbbá, hogy mely cég lesz a felszámolója - ha netán az állam a Dohány utcai Continental Hotelhez hasonlóan a tulajdonos céget stratégiailag kiemelt vállalattá minősíti, akkor csak állami felszámoló járhat el az ügyben, így az értékesítés is tovább húzódhat.
A hotel iránt értesüléseink szerint az elmúlt hónapokban többen is érdeklődtek - vevők és üzemeltető hotelcégek egyaránt -, de a bizonytalan tulajdonjogi helyzet miatt elmaradoztak a vevőjelöltek. Egy nyomott áron történő felszámolás azonban már mások érdeklődését is felkeltheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése