1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. május 13., szerda

FÖLFELÉ MEGY A BORBAN A GYÖNGY.......

Vörösmarty veretes verssorai a fröccsöt örökítik meg .



Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy. 

Vörösmarty.Fóti dal (részlet)



Jedlik Ányost,a tudóst  elsősorban az érdekelte,hogyan lehet lehetőleg olcsón nagy mennyiségben pezsdítő italt , szikvizet előállítani és három év kísérletezés után meg is oldotta ezt a problémát. Nem csak  tudós társainak, de a fóti Öreg hegyen baráti körének is bemutatta találmányát a vegyi úton előállított szénsavas vizet , amely saját állítása szerint-és mennyire igaza volt-önmagában is frissít , bor hozzáadása nélkül. 


Találmányának leírását és rajzát 1830-ban meg is jelentette a Baumgartner és Ettingshausen bécsi egyetemi tanárok által szerkesztett Zeitschrift für Physik und Mathematik című folyóiratban. Készülékét 1831-ben és 1840-ben tökéletesítette, s 1841-től Pesten nagyban is előállított szódavizet. 1843-ig ő, utána unokatestvére, Szabó Alajos vezette a 3-5 munkást foglalkoztató kis üzemet, 1852-ben megszűnt a vállalkozás.

A fejlesztett, tökéletesített készüléken előállított mesterséges ásványvizet 1841 őszén (szeptember 5-9.) mutatta be Pesten a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók második nagygyűlésén. Előadásában 3 módon nevezi: "mesterséges szénsavas víz", "mesterségesen készült savanyú víz", "pezsgő víz".
Kóstolásul elegendő mennyiséget készített, s megkínálta vele tudóstársait.

Kétféle ásványvizet mutatott be, tehát választék is volt. Az egyik egyszerűbb: vízből és szénsavból állt. A fogyasztás módjára is tanácsot adott: "azon csípőssége, melyet a pezsgő borban kedvelünk, nagyon kielégíthető, pohárba töltvén szüntelen szénsavbuborékot hány, míg a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségéből". Költői stílusú tájékoztatás!
Ezt a változatot a bornemisszáknak ajánlotta, s nem a bor hígítására  a következőképpen: "Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjúságuk oltásakor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák".

A másik csípős víz ásványi anyagokat is tartalmazott, ui. ezek a szénsav egy részét megkötik. A roitsihez (írja rojtsinek is, de nevezték rohitschnek is) hasonlítja. A roitsi természetesen szénsavas, glaubersós ásványvíz volt. Nevét lelőhelyéről (Rohitsch, Rogatec stíriai település, ma Szlovénia) kapta. Használatára Jedlik a következő tanácsot adja: ha bor vagy citromlé hozzá töltetik kellemes csípősségűvé válik.

A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda is), nyomás alatt lévő szénsavas ital. Szikvíznek (szódavíznek) csak olyan terméket szabad nevezni, amely szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve.
A szódavíz nagy nyomáson (4-6 atmoszféra) szén-dioxiddal telített tisztított vastalanított ivóvíz, amelynek Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üvegpalackokban árulták. A 20. század második felében megjelentek a fémből készült palackok (szifonok), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adja. A rászerelés során a patronból nyomás alatt átáramlik a szén-dioxid és összekeveredik a vízzel.
A 20. század végén a szikvízgyártó kisiparosok átálltak a műanyag palackban tárolható szódavíz árusítására.
A szódavizet tehát nem Jedlik találta fel, azonban a szódavízgyártás, a gyakorlati alkalmazás terén övé az elsőség: 



De az igazi élvezet a borral vegyített szénsavas nedű, vagy ahogy akkortájt a  reformkor közepén mondották, a spriccer. Az újdonság egyöntetű sikert aratott,mindenki boldogan és élvezettel kóstolta, egyedül Vörsmarty ingatta a fejét:

Spriccel, izlelgette -fröccsen ,szétfröccsen -legyen inkább fröccs a neve- mondta ki a szót a" Fóti dal " költője

És a fröccs elindult a kísérletezés útján megtalálni önmagát.

"S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot." (Márai Sándor)





"Végelgyengülés határán erölködő lovak húztak vaspántos kerekű, csörgő, rohadt nehéz stráfkocsikat. Az állatok állapota?– Hát verik őket, mint szódás a lovát. A kocsin rekeszekben szódás üvegek, üresek meg telik, a kocsis üvöltött: - Szódááááát! Szóóóóódáááát vegyenek! Az emberek meg lejöttek a bérházakból, egy forint tízért cseréltek egy üveggel, a módosabbja egyszerre tízet is – szifon sehol, fröccsöt, hosszúlépést, házmestert meg mégiscsak inni kell!" Nem igaz?   És ennek szegény szódáslovak itták meg hajdan a levét  



1927-ben már pöfögő teherautók terítették a szódásládákat

Sokféle fröccs létezik, valamennyi fajta jellegzetessége bor és szóda meghatározott aránya .A témát leszűkítve szorítkozzunk bor és víz megfelelő arányára , kerülve az olyan tévelygéseket  minta Tisza fröccs(bor és pezsgő keveréke), matrózfröccs (sör és rum), vagy a postásfröccs( dupla feketekávé rummal ,Újházy fröccs: bor és uborkalé keveréke)




A leggyakoribb fröccstípusok a kis- és a nagyfröccs. A kisfröccsöt (vagy másnéven kisfüttyöt)  1 dl bor ás 1 dl szóda elegyítéséből kapjuk, míg a nagyfröccs 2 dl borból és 1 dl szódavízből áll, ez utóbbit pedig rövidlépés néven is emlegetik. A hagyományos házmesterhez 3 dl bort kell összekeverni 2 dl szódavízzel, a nagyházmester 4 dl bor és 1 dl szóda háziasításából, míg a kisházmester 4 dl szódából és 1 dl borból áll. A jó munkához nem árt a kitartás és a jó hangulat, a fröccs legalábbis ez utóbbiban biztosan segít. A kőművesek pedig előszeretettel éltek a lehetőséggel, így született meg a kőműves fröccs, ahol 25 dl bort kevernek össze 5 dl szódával (bízzunk benne, hogy ez nem egy ember adagja). A viceházmester 2 dl bor és 3 dl szóda elegye. A leggyakoribb fröccstípusok a kis- és a nagyfröccs. A kisfröccsöt (vagy másnéven kisfüttyöt)  1 dl bor ás 1 dl szóda elegyítéséből kapjuk, míg a nagyfröccs 2 dl borból és 1 dl szódavízből áll, ez utóbbit pedig rövidlépés néven is emlegetik. A hagyományos házmesterhez 3 dl bort kell összekeverni 2 dl szódavízzel, a nagyházmester 4 dl bor és 1 dl szóda háziasításából, míg a kisházmester 4 dl szódából és 1 dl borból áll. A jó munkához nem árt a kitartás és a jó hangulat, a fröccs legalábbis ez utóbbiban biztosan segít.



A szóda nem csak ivásra jó, amint  ezt ezen a képeslapon is megszemlélhetjük

Félédes vagy édes borból nem lehet fröccsöt készíteni. Jobban mondva lehet ,de az olyan is . Nem teljesít olyan alapvető követelményeket -mint pl. a szomjúság oltasa. Ezért kerüljük.

Jedlik Ányos nem azért dolgozta ki a nagyüzemi technológiát,hogy mi kései utódok téves rögeszmék rabjaként nagyívű és zseniális gondolatát eltorzítsuk. Ellenkezőleg. Tömegek élvezeti forrásaként lebegett előtte a fröccs, kellemes nyáresti kvaterkázások, baráti eszmecserék kellékeként és legtöbbnyire ma is ez a cél.
Apropó, nyár és fröccs. Hallgassuk meg mit mond erről Váncsa István

Kisfröccsöt vagy hosszúlépést kérünk a lecsó után, így a dehidratációnak fittyet hányhatunk, víz- és ionháztartásunk rendben, vérnyomásunk stabil, szívünk úgy ver, mint a svájci óra.
„Nyári ételhez nyilvánvalóan nyári italt, ilyen pedig mindjárt kettő is van, a sör és a fröccs. Hogy ki melyiket választja, az egyéni preferenciák kérdése csupán. Mértékadó magyar gondolkodók mindenesetre akként szoktak nyilatkozni, hogy a könnyebb paprikás ételekhez (harcsa-, ponty- és gombapaprikás, lecsó és ilyenek) kadarka illik, még inkább kadarka siller, a lecsóhoz pedig a fentebb írtak szerint kadarka sillerből való fröccs dukál.

Kérdés persze, hogy amennyiben a bor csakugyan jó - hál' istennek príma kadarka sillerek kaphatók egy ideje –, akkor mért adunk hozzá vizet. Ha viszont nem elég jó, mért nem inkább valami jobbat választunk. A föntebbi aggály annyira jogosult, hogy ezen az úton nem is lehet továbbhaladni, a leghelyesebb, ha kezdjük az egészet elölről.


Nyaranta tudvalevőleg sok folyadékot kell fogyasztanunk, ellenkező esetben kiszáradunk, a víz- és ionhiány pedig vérnyomáseséshez, agyműködési és szívritmuszavarokhoz, tachycardiához vezet, később eszméletvesztés vagy sokkos állapot következik, aztán lehet is megrendelni a temetést. Tehát vizet, vizet, vizet. Viszont az ember nem teve, ezért aztán szívesebben issza a vizet, ha bor is van benne. Vagyis a kérdés nem az, hogy spricceljünk-e vizet a borba, hanem az, hogy adjunk-e a vízhez bort (fele-fele arányban mondjuk), erre a kérdésre pedig minden józanul gondolkodó ember csakis igennel válaszolhat. Kisfröccsöt vagy hosszúlépést kérünk a lecsó után, így a dehidratációnak fittyet hányhatunk, víz- és ionháztartásunk rendben, vérnyomásunk stabil, szívünk úgy ver, mint a svájci óra. Ami az agyműködésünket illeti, az ennyire jó sohase volt, így aztán rendelünk még egy fröccsöt, biztosítandó, hogy így is marad.”

Krúdy Gyula mint mindenben ,fröccsben is maradandót alkotott.Az ő receptje 9 deci bor és 1 deci szódavíz .Szerinte ez a vegyítési arány megnevetteti  a bort. Ki lehet próbálni ,csak óvatosan, a bor nehogy röhögőgörcsöt kapjon. Ellentéte a 9 deci szóda 1 deci bor. Ezt sóher-fröccsnek hívják. Ebbe ne merüljünk bele,-se bornak se fröccsnek nem alkalmatos- amellett közgazdasági mellékíze is van, gondoljunk csak az 1930-as évek világgazdsági válságára.

Váncsa Istvánnak, _élf,.mnbvxcúőpozutrö98346aki esküszik  a kadarkára ,mint kíváló fröccsalapanyagra és összetevőre, igaza lehet. 

A minap egy fafaragó művész barátommal, aki a Kadarka Kör szüreti ünnepélyein minden évben  egy bíbor kaftánban zseniális átéléssel alakítja az idős Jókai Mórt, az író hajdani villájának összes termeiben és szőlőskertjében -ellátogattunk  a szóda forrásához, Deák László mesterhez a ferencvárosi Márton utcába



 Boszorkánykonyhájában  kisebb megszakítással 1922 óta készül a fröccs másik alkotórésze, az igazi  szikvíz. Igen, a szóda készítés művészete nem egy egyszerű tevékenység . A vizet szűrni kell, dúsítani majd a megszelídített, élvezhetővé varázsolt, pezsgős gyöngyözésű italt palackokba,ballonokba kell tölteni 


Az udvaron szállításra váró frissen töltött műanyag
 ballonok 

Deák úr a palackjait,maga tervezi, gyártja forgalmazza, exportra is . (lásd fröccspakknál)Mindez azonban nem elegendő.A terméket el is kell tudni adni.   





a karikaturista ötlete: Vámpír szóda (Dluhopolszky László)

 Bár a Deák féle szódavíznek nem kell cégér , a majd száz éves tevékenység a legjobb reklám; a tulajdonos nem áll meg a fejlesztésben. Számtalan palack típus megtervezése után a dolog lényegéhez nyúlt-feltalálta a fröccs-pakkot


                                    az a bizonyos fröccspakk

Egy üveg jóféle bor egy palack szóda, mindez együtt ízléses csomagolásban, akár ajándékként is tökéletes választás..
 Zseniális ötlet, igazi kuriózum egy olyan világban, ahol az éttermekből a szóda az étlapról kitiltatott, helyette ismeretlen eredetű és összetételű ásványvizet szolgálnak fel a pincér rosszalló tekintetétől kísérve, ha már a kedves vendég az étterem forgalmának  növelése helyett eléggé el nem ítélhető módon a bor felhígítását választja .
     Hol vannak már azok a békebeli szép napok, amikor egy tabáni asztaltársaság anno 1910 telt szódásüvegek és sashegyi  vörösbor mellett múlatta magát a szőlőlugassal futtatott verandák hűvösében?




    Mi ebben a patinás  üzemben  megkóstolhattuk az igazi hamisítatlan FRÖCCSÖT ,csupa nagybetűvel, mert hogy egy igazi szikvizes arra is gondol , -legyen  amit hígítson- palackos kiszerelésben kitűnő bort is árul a modern töltő és palackozó soron előállított szódájához-



                                    Készül a szódavíz


         


 Felerészben a bólyi Kovács-pince kadárkája-felerészben a Deák-féle szódavíz-olyan, fölöttébb pompás ital, mely megnyugtatólag hat a mai rohanó élet által megrongált idegeinkre, egyenesbe hozza vérnyomásinkat.és kedélyállapotunkat is megfelelően stabilizálja.. 

A tulajdonos nem csak a jövőre, a múltra is gondol 




  Ízelitő a gyüjteményből




Szifon-fejek


Szódásüveg gyűjteménye  kiállításért kiált. Remélhetőleg ez a terve is testet ölt a közeljövőben.



                              szódateszt kadarkával az igazi



Egészségünkre!




Források: Aqanova kft
                spriccer.hu
               You tube



1 megjegyzés:

  1. Üdv mindenkinek,

    A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, Ön szerint a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
    Élő bizonyság vagyok

    VálaszTörlés