1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. október 9., péntek

BORMÉRÉS A SZIKLA UTCÁBAN


   Abban a szerencsés helyzetben vagyok ,hogy az előzó cikkben szereplő azonosítatlan Tabán fotókat nagyapám fotóalbumával összevetve kapásból szembeötlik egy fénykép a nem azonosítottak közül,
az X-szel jelölt. 
Íme a fotó originál változata a Fortepan most megjelent képei között:



Fortepan 86733  



Ugyanez a hibák hozzávetőleges eltüntetésével .

Ez pedig nagyapám albumából való fotó:


A két fotót összevetve semmi kétség, ugyanarról a helyről van szó, a Gellérthegy oldalába felkúszó Szikla utcáról. Segíti is egymást a két kép, Erdélyi Mór profi felbontású fotóján  a bal szélső épületen ott a házszámtábla, a 6-os, tehát azonosítható

Nagyapám fotóját közöltem a Budapest régi képeken csoportban ez év szeptember 4-én ,a most közölt fotó pedig  Erdélyi Mór fotója a Fortepanról. Azonos a helyszín tehát ,de a kép nem!

Villámgyorsan fellapozva Bp-i Czím és Lakjegyzéket azonnal kiderül, hogy nagyapám miért tartotta érdemesnek - mértékletes borissza lévén megörökíteni a hitvány, félig romos épület együttest: Jófajta bort árulhatott Kintzner úr, hogy nagyapám a házát megörökítésre érdemesnek tartotta 

A  Szikla u 6 -ban Kintzner Károly bormérése volt.
Igaz, hogy jóval korábban az 1880-as évek elején.
Az is meglehet, dédapám kedvenc bormérése volt annak idején (A fotó talán ezért készülhetett)- a kádárok mindig is szerették és tisztelték a bort, hiszen az adta a megélhetésüket. - A pontos igazságot ennyi év távlatából ma már kideríteni nem lehet.
De egy bizonyos, a Tabánban akármerre kutakodunk, kezünk nyomán bor fakad föl, nem is akármilyen, budai vörös, kadarka s több efféle jófajta búfelejtő! 

Még merje azt mondani valaki ,hogy ebben a pusztuló bohém városrészben nem minden a bor körül forgott! 1873 és 1928 között a Tabánban hosszabb -rövidebb ideig majd 600 bormérés,kocsma, vendéglő működött, évente több mint ötven. A huszas évek végére a Közmunkatanács telekfelvásárlása és kisajátítása hatására ez a szám folyamatosan csökkent 1934 végére érte el a minimumot. Ami megmaradt, az a bontástól megmenekült épületekben üzemelt tovább (Bagyikné , Új Kakuk, Háromcsőrű Kacsa, Ziegler stb ). A szigorú bortörvények hatására a bormérések már korábban megszüntek, vagy átalakultak kocsmává,vendéglővé.




Egészségünkre! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése