1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. október 5., hétfő

SVÁBHEGYI SZÜRET A JÓKAI KERTBEN ANNO 2015



A Jókai kerti szüreteket többszörös hagyomány táplálja. Először is, amikor az író a terméketlen partoldalból virágzó szőlőskertet varázsolt . Még Ferencz József is megdöbbent és azt fontolgatta, elcsapja kémeit, Jókai, a rebellis tollforgató ugyan is egy kertészeti kiállításon személyesen közölte vele-
"Felség én nem csak író, de kertész is vagyok-"



Másodjára  az öt éve alakult, számos kitűnő koponyával bíró Kadarka Kör vette szárnyai alá a szőlőskert ötletét és az evvel járó ceremóniákat, melyek azóta is évről évre sikert aratnak. E kedves külsőségek egyike a  svábhegyi szüret a Jókai kertben. Maga az időzítés is pompás volt. Az egész héten borongós hűvös idő péntekre megenyhült, szélcsend és hét ágra szóló napsütés árasztotta el a ragyogó kilátással bíró lankát.

  Kitettek magukért a szervezők is. A kertkapuban hatalmas felirat hirdette a mai szüretet, komoly színpad és hangosítás , jobb szélen a Kadarka Kör  körmeneti zászlója lengett. A  színpad előtt számtalan sörpad a nagyérdeműnek oly rafinált módon elhelyezve  hogy a két napja áztatott, locsolt harmatos fűben rögtön lapjáig süllyedjen, ha ketten ráültek. Ez már megalapozta a kezdeti hangulatot, többen kadarka kóstolás nélkül is meghemperedtek a fűben.
A kettőre meghirdetett ünnepi műsor negyed háromkor még mindig váratott magára, ezért a főleg szép korúakból álló közönség ütemes tapssal biztatta a rendezőket.





  A  Jókainé Laborfalvi Rózát megszemélyesítő Saly Noémi elődjéhez és kadarnagysádhoz illő méltósággal  vezette le az ünnepi műsort.
 Persze a fő attrakció maga Jókai Móric uram a nagy mesemondó volt, akit visszafogottan, de mély belső átéléssel  Tóth József az ismert faszobrász formált meg  bíborszínű selyemköntösben pompázva. Alakítása még becses neje őnagyságát is megtévesztette, mert a színpadra történő fellépésekor országos hírű, élemedett korú írófejedelemhez méltóan oly rogyadozva csoszogott botjára nehézkedve, hogy az asszony ijedten kiáltotta:  Vigyázz drága Móricom, lépcső!

Közben a meghívott magas méltóságok is megérkeztek,így a házigazda hivatalos megnyitója után  elkezdődött a műsor, a kácikba nyalka legények hozták puttonyban a szőlőt, miközben a színpadon a zsámbéki Lochberg tánccsoport tagjai szüreti táncokat roptak..










Helyre kis leányok kezdték  tapodni a kádakba öntött szőlőt, e műveletbe spontán módon néhány vendég fiúcska is besegített. Fokozta a spontaneitást az univerzális képességű Róza asszony, aki maga segítette rá a gyermekekre az előre odakészített gumicsizmát inkább Nagy Bellára mint koros feleségre emlékeztető ifjúi hévvel.

.
   Ja és még valami, hogy el ne felejtsem.A szőlőt az Alföldről kellett hozatni, mert a helyi termés már két hete beérett, nem lehetett várni a leszedéssel.





 Az ünnepi műsor hivatalos részét Saly Noémi kadarnagysád és a belé kapaszkodó Tóth Yozsi kadarnagy felvezetésével a szüreti körmenet zárta megkerülve  Jókai uram présházát, mely alkalommal megcsodálhattuk a domboldalról nyíló pompás kilátást.

Fokozta a hangulatot Tauner Tibor nótafa előadása. Drávusz János tangóharmónika kíséretében :előadták a KADARKA KÖR himnuszát.




Ezalatt a háttérben megkezdődött a felhalmozott zsiroskenyerek elfogyasztása, a musttal és kadarkával telt pohárkák kiürítése. Ez utóbbiak igazságos elosztására szürke eminenciásként  Csontó Sándor kadarnagy felügyelt, miközben Kiss Imre igazgató úr, kadarnagy  elvegyülve a tömegben az MKVM -et népszerűsítette prospektusaival.





Ennyi elég is talán, beszéljenek inkább a a képek.



A hívogató bejárat......
 Jókai Mór civilben- Tóth József faszobrász
Vakító napsugárban fürdik a kert
Jelenésre várva.....
Tűzről pattant sváb menyecskék
Sörpadokba kapaszkodó lelkes közönség...
Férfikórus, erre még a kácis lányok is felfigyelnek..
 Tauner Tibor nótafa és Drávusz János  tangóharmónikás Óbudáról
















Azért szerencsétek, hogy meglett a zsiroskenyér kenő késem!




































Zászlótartó nótafa és a nagy mesemondó
Ki lesz a következő?
               Róza csak felolvassa, a szöveget én írtam!
   Ünnepi beszédet mond a Duna -Ipoly Nemzeti Park igazgatója
Most jön a gumicsizma jelenet, Rózám!

 Válasszunk szőlőt !
  Neked hanyas lábad van, csillagom?
 Nem kavarni, taposni!


A szinpadról még a szoknyám alá is belátnak!
 Nézni se bírom, milyen fiatalok.....
 Inkább körbemegyünk.....
 Irány a kadarka-sátor!
Ifjú vendégek hada...

 Csak a csúz ne gyötörne.....



 Madártávlatból...
Kérek még egy rundot.....

Végezetül hat perc ízelítő a zsámbéki LOCHBERG tánccsoport élvezetes előadásáról:



                                           

1 megjegyzés:

  1. Öröm volt látni, egy olyan látványos közösséget, akik a nemes KADARKA népszerűsítésére adták szeretetüket, gondolataikat, szereplésüket. Remek "melléállás" a Nemzeti Park részéről a helyszín biztosítása, az Igazgató úr jelenléte, segítő keze. Évek múlva ez az ötlet országos hírű lesz. Talán a múltunk legnépszerűbb bora, most NEMES ITALLÁ dicsőül.

    VálaszTörlés