1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. január 16., szombat

KRÚDY ,MINT IDEGEN



A lumpoló embernek vannak a legfurcsább szokásai .Aki lumpol, az vagy nagyon neki van keseredve és ezért csinál egészen eredeti dolgokat, vagy nagyon széles jókedve van és ezért kápráztatja el a legtréfásabb mókákkal a józan szemlélőket. Híres vidéki lumpolók fegyvertényeiből a leggazdagabb monográfiát lehetne összeállítani.

Az asztalt telerakatni gyertyával, ez már szinte szertartásos dolog. A cigányokat elvinni agőzfürdőbe és ott cimbalmot usztatni a vizen, szintén gyakori. Kocsisbort inni, de francia peszgővel telt dézsában hűteni, ez is egészen rendes.

A pesti lumolók közül mindenki előtt több lóhosszal vezet Krúdy Gyula. Ő a legjobb lumpoló Pesten. Mert szépen, formásan mulatni nem egyszerű dolog ám. Módja van ennek is, virtusa van, Krúdynál jobban senki sem tudja. Különösen fontos gesztusa a mulatságnak, hogy mit művel a lump másnap reggel, mivel koronázza meg az egész mulatságot, mint záró akkorddal.

Krúdy egyszer édesen eredeti és sajátságos módon fejezte be egy napi lumpolását. Már jóval rávirradt a délelőtt, mire végre elhatározta, hogy az italból elege volt. Neki vágott tehát a Rákóczi útnak, és a Pannónia előtt fogott egy konflist, meg egy nagyszakálllú hordárt. A konflisba beült, a hodárt maga mellé ültette és felszólította, hogy mutassa meg neki Budapest nevezetességeit.

A konflis tehát nekivágott, a hordár pedig magyarázott a vélt idegennnek. Eleinte ambicionálta a dolgot a jó hordár, de aztán unta.

Különben is-gondolta- mindegy, hogy miről mit mond ennek a jó vidéki embernek. Mikor tehát elhaladtak a Nemzeti Múzeum előtt, a hordár rámutatott az épületre, és hanyagul szólott: az Elevátor!

Krúdy helyeslően bólintott rá. Ugyancsak helyesléssel vette tudomásul, mikor a Vámház előtt így szólt a hordár:-Az Operaház!-

Így tartott ez három óra hosszat. Mikor,aztán már Budapest minden nevezetességét megtekintették, Krúdy elhajtatott a Rácz fürdőbe , a gőzbe.Ez volt a műsor utolsó pontja: hiába tiltakozott kétségbeesve a hordár, Krúdy megfürdette és lebortváltatta a szakállát.

Azóta a hordár, ha Krúdyt látja, keresztet vet. Pedig muszlim vallású a jámbor.

                    

Forrás: Szinházi Élet 1930

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése