1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. október 13., csütörtök

HOGYAN ADJUNK EL TÖBBSZÖR EGY TÉMÁT?

Kezdetben volt a Tabán, annak is egy festői szeglete, a Hadnagy utca, Fehérsas tér, Aranykakas utca  és Czipő utca találkozása, mely megörökítésre várt. Íme.

Erdély Mór fotóművész a kép tanúsága szerint a témát hamar felfedezte, de a látvány ecsetre várt.

A  megörökítőre pár évig (kb 20 évet) kellett várni Bundschuh Ottó középiskolai rajztanár, akvarell festő művész személyében, aki meglátta a pusztuló városrész szépségét .



Valamely rejtélyes okból ez a látvány ihlette meg, jobban mondva, a látvány egy részlete, a pékség épülete az enyhén emelkedő Hadnagy utcával, s az elmúlást jelképező botorkáló nénivel.
A kritika nem is maradt el a dícsérettel:

-Bundschuh Ottónak  is  a vízfestés  az  erősebb  oldala.  Különösen  a  tabáni  részleteket   figyeli    meg   jól   és híven  ábrázolja  az  ütött-kopott      sarkokat. -

-Bundschuh  Ottó az erősebb hatásokat, a formák  nagyobb  határozottságát kedveli  akvarelljeiben,  de  tájképeiben a lassan pusztuló Tabán  festői  szögleteinek  másolásában szintén  érzékenyebbé válik engedelmes,  a  színárnyalatokat jól  követő ecsete.-
 
Később rájött, ha pár lépést hátralép, szélesebb látószögben mutathatja meg a nagyérdeműnek a táj szépségét. Meg is festette rögtön:


Tetszenek látni az előbb említett pékséget a bal oldalon? Tanár úr többször vett részt rajztanárként a Barcsay utcai Madách gimnázium éves kiállításain tanártársaival egyetemben, legalább 8 alkalommal.

Ha egy üzlet sikeres, nem szabad abbahagyni ! De mivel lehet még feldobni a témát? Egy másik évszakkal!

A látvány már megvolt, most jöjjön egy kis tél! Íme:


Bundschuh Ottó tanár úr 1936-ban munkássága elismeréséül nagyobb fizetési kategóriába lépett:

 (Tanügyi  előléptetések.)  A  kormányzó a vallás- és közoktatásügyi miniszter  előterjesztésére  Bundschuh  Ottó  budapesti  magyar királyi  állami  tanárképzöintézeti   gyakorló gimnáziumi  tanárt  az  állami  középiskolai  és a velük egy  tekintet alá eső  többi tanár  részére megállapított és az állami rendszerű VI. fizetési osztály 2. fizetési fokozatának megfelelő  11. fizetési  fokozatba emelte

     1944-re  gimnáziumi igazgatónak küzdötte fel magát. Hogy a Madáchban  vagy másutt, arról nem regél a vallás- és közoktatási miniszter kinevezési okirata.

Ez a nevezett utcák térképrészlete:


Ha a tanár úr kicsikét jobbra fordul, ez a kép fogadta volna:



Ez a ház a két utca torkolatában nem lett  megfestve. De sajnos, a tanár úr már meghalt és a Tabánt is lebontották....







2 megjegyzés:

  1. Én mostanában találtam egy Bundschuch Ottó akvarellt egy antikos üzletben és meg is vettem. Alulról nézve ábrázolja a Holdvilág utca 14-es házat. Készüét 1926-ban. A bolt tulajdonosát teljesen elképesztettem, amikor megmondtam neki nem csak azt, hogy hol van a hely, amit ábrázol a kép, de még a pontos címet is. Történetesen a festő ráírta a kép hátoldalára is, úgyhogy semmi kétség nem lehetett felőle.

    VálaszTörlés
  2. Nekem - családi örökség - egy tájképem van tőle (aquarel) - szintén 1926-ból és mintha a Szolnoki Művésztelephez kötődne...

    VálaszTörlés