1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. október 13., csütörtök

JEGES ERNŐ







Képzőművészeti Főisk.-n Réti Istvánnál, majd Párizsban tanult. Fiatal korában ő rajzolta Ady Endre életében utolsónak megjelent verseskönyve („A halottak élén") címlapját.
A Tanácsköztársaság alatt nagy hatású plakátot rajzolt. 1922-ben kollektív kiállítása volt az Ernst Múz.-ban. 1924—26 között Párizsban élt, majd a művésztelep egyik alapító tagjaként Szentendrén dolgozott, 1932 — 33ban Rómában járt tanulmányúton. Ettől kezdve Jeges Ernő (Torontálvásárhely, 1898. jan. 12. —Bp., 1956. nov. 16.): festő és grafikus. A az ún. római isk. stílusának jellegzetes képviselője. Plakát-, bélyeg- és könyvtáblaterveken kívül egyházművészettel (Pannonhalma) és történelmi festményekkel is foglalkozott. 1945 után grafikusként kiállításokat dekorált és freskókat festett templomok részére. Műveit az MNG őrzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése