1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. december 20., kedd

BOLDOG KARÁCSONY ANNO 1935





A tabáni kertészeti munkások karácsonya 

NÉPSZAVA 1935 dec 29

Fekete karácsonyra virradtak a tabáni kertészeti munkások. December 23-án egyszerűen közölték velük. hogy „az időjárásra való tekintettel" 28-ától. szombattól kezdve minden munka szünetel. Ezzel együtt természetesen „szünetel" a kereset is, csak a nyomorúság, az éhezés, fagyoskodás, rongyoskodás nem tart szünetet „az időjárásra való tekintettel".
De hogy karácsonyra mégse legyenek egészen pénz nélkül, december 24-én délelőtt 10 órára berendelték a munkásokat fizetésre. A 10 óra eljött, el is imúlott. 11 óra lett, majd  12, de fizetésnek még híre-hamva sem volt. 
A munkások természetesen zúgolódtak emiatt, amire az illetékesek nem azzal igyekeztek lecsillapítani a kedélyeket, hogy kiadták volna a munkások fizetését, hanem azzal, hogy rendőrt hívtak.
Végre azután 1 óra tájban valóban sor került a „keresetek" kifizetésére, de ebben sem volt köszönet.
   Egy négygyermekcs családapa például 8 pengő 86 fülért kapott egyheti munka fejében.
Azt persze nem magyarázták meg neki, hogyan éljen meg hatodmagával ebből a pénzből, amely fejenként és naponként 21 fillérnek felel meg. Csak anyit közöltek vele és a többiekkel is ismételten, hogy 28-tól kezdve ez sem lesz, mert „a hideg miatt nem lehet tovább dolgozni". Viszont a tabáni kertészeti munkások jól emlékeznek még arra, hogy januárban jóval hidegebb Időjárás mellett ugyanilyen munkát végeztek a Gellért-hegyen és tudják azt is nagyon jól, liogy a mostani időjárás a legkevésbé sem akadályozná a tabáni munkák folytatását, sőt ez a munka éppen most a legidőszerűbb a talajlazítás szempontjából is.

Más oka van tehát annak, hogy most valamennyiöket szélnek eresztik és senki sem törődik azzal, mi lesz velük és a családjukkal: éhen vesznek-e. vagy pedig megfagynak-e hamarább. 

Természetesen azért tovább folynak a szónoklatok a szeretet ünnepéről, a magyar testvérekről és a családvédelemről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése