1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. március 15., szerda

PETNEHÁZY DÁVID

Egy 1933-as bédekker illusztrációjához   biggysztve olvasható:


Petneházy Dávid budai udvarháza   Kőműves  utca 16

Jogos kérdés: Ki volt Petneházy Dávid?


válasz a Kaznczy Ferenc társaság évkönyvétől_:



BOJTOR ISTVÁNNÉ


Petneházy Dávid és családja



A Petneházy család ma is élő tagjai úgy tudják, hogy ősük, a híres vitéz, Petneházy Dávid Göncruszkán van eltemetve. Sírját több ízben keresték. Mivel az akkori egyházi könyvek a harcok alatt mind a tűz martalékává váltak, erről írásos adat nem található a református egyháznál.
A Petneházyak szicíliai normannok, a Nápoly melletti Caserta városából jöttek 1092- ben Magyarországra, mikor Kálmán király menyasszonyát, Busilla hercegasszonyt kísérték hazánkba,  az  akkor  Magyarországhoz  tartozó  Dalmáciába,  Tengerfehérvárra.  Először  a Boszan melletti Bródnál telepedtek le, de a tatárjárás után a történelmi Magyarország minden részébe eljutottak. Székelyföldtől a Végvidékig, Ugocsától Belgrádig.1 Mind tanult, művészetszerető emberek, jó katonák voltak. Kanonokok, papok, tengerészek, feltalálók, egyetemi tanárok, orvosok kerültek ki közülük. Diplomáciai pályán is tevékenykedtek. 1417-ben Petneházy Márton Zsigmond király kedvelt tanácsadójaként többször kísérte őt külföldi útjaira. Egyik címerüket tőle kapták a constanzi zsinaton.1 2 Címerük: pajzs udvarában koronás könyöklő kard, mely szövétneket vagy kardot, annak végén pedig levágott török fejet tart.3
Petneházy Dávid apja, István Világos várát bírta.4 Kemény János így írt róla: „Kisded, módos, immár öreg idejű, de híres vitéz, úriember volt".5 Korán protestánsok lettek.
Dávid 1645 körül született és 1687-ben halt meg. A debreceni református kollégiumban tanult. Csakhamar huszárként katonai pályára lépett.  1678/79-ben már mint ezredes vitézkedik Thököly Imre kurucai között. Fontos szerepe volt az 1679 novemberi szikszói győzelemben. 1683-ban a Felső-Magyarország előhadainak nagy részét a hadvezér reá bízta.  1685-ben Morvaországban vezette a csapatokat. Mikor a váradi török pasa Thökölyt csúfosan elfogta, több tiszttársával együtt I. Lipót pártjára állott, hogy bosszút álljon a törökökön.




Részt vett Kassa, Szolnok, Szarvas felszabadításában és  1685.  december 6-án Arad visszavételében. 1686. január 14-én a királytól igen magas kitüntetést nyert el.  Buda várának visszafoglalásánál  800  kurucával  legendás  hírre tett szert  1686  augusztusában, majd szeptember 2-án. Neve ezáltal lett emlékezetes a magyar történelemben. 1686. október 15-én Szeged felmentésében is kitüntette magát. Sajnos ezután - a kortárs Cserei Mihály szerint - „a sikereire irigy németek megmérgezték” a tolnai táborban. Leánya, Petneházy Éva - Máriássy Miklósné - temette el Ruszkán.

Szegény Petneházy ezereskapitány, nem sokáig élvezhette frissen szerzett tabáni udvarházát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése