1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. június 29., csütörtök

KŐSILLER? MI A CSUDA AZ?!



                Ez itt a reklám helye!
Vendéglősök Lapja, 1911-09-05 / 17. ünnepi számában 


 a híres tabáni kocsmáros Gerstl Ferenc-aki hétvégenként pajkos "stancnikat" szokott énekelgetni a helyi iparosokból és krejzlerájosból verbuvált spontán csapatával -ajánlja  az előkelő úri vendégeknek  kedvelt találka- és szórakozó helyként
a Czakó utca 1 szám alatti kerthelyiséges vendéglőjét.
Nyomatékul még saját fényképét  is  elhelyezi a reklámban.
Külön kiemelve a tényt ,hogy mindez a saját háza, nem bérlemény és ő egyben szőlőbirtokos is nem csak csapláros! Ez mind szép ! De mi a csuda az a fránya  
"kősiller" amivel itatni akarja a nagyérdeműt?

Ha csak nem szóvicc:
-Mi ez?-kérdi a vendég
-Siller.-
-Nekem még kő siller egy liter ide az abroszra!
-és csettint egyet....

De Gerstl bácsi ezúttal nem viccelt- Íme egy Saly Noémi által talált hirdetés anno 1910:

Borászati Lapok – 42. évfolyam – 1910. 27-52. sz.1910-11-06 / 45. sz.


Szőlővessző eladás körütbelül 26—30000 drb sima Riparia Portalis 45, 110,120 cm hosszu, körülbelül 10000 db Riparia Por-alis gyökeres körülbelül 15000 drb Solonis gyökeres, körülbelül 2000-300 db zöldoltvány, sima, közte Kadarka, Mézédes, Rizling, Kősiller stb. előnyösen eladó : Tenner Ignácz szőlőtulajdonosnál Billed (Torontál m.). Ugyanott finom pergetett méz 5 kilós bádogdobozonkint 6 koronáért kapható. 

Borászok! Mi lehet az a kősiller?

A megoldást,-mint oly sokszor
-Saly Noémi polihisztor múzeológus és kadarnagysád szolgáltatta:
kősiller=steinschiller =kövidinka =vörös dinka

Szinonímák:

A Dinka a Bakar, a Chtein Chiler, a Crvena Dinka, a Crvena Ruzica, a Dinka Crvena, a Dinka Mala, a Dinka Rouge, a Fleichstraube, a Fleischtraube, a Hajnalpiros, a Kamena Dinka, a Kamenoruziak Cerveny, a Kamenoruzijak Cerveni, a Kevidinka, a Kövidinka, a Kövidinka Rose, a Kövidinka Rosovaia, Kövis Dinka, Kovidinka, Kovidinka Rose, Kovidinka Rozovaya, Kubinyi, Mala Dinka, Pankota, Pirca Voeroes, Pievos Koevidinka, Raisin de Rose, Rosentraube, Roujitsa, Rusica, Ruzhitsa, Ruzica, Ruzica Crvena, Ruzike Cervena, Ruzsica, Ruzsitza, Schiller, Shtein Shiller, Sremska Ruzica, Steinschiller, Steinschiller Rother, Steinschiller Roz, Vörös Dinka, Vorosz Dinka, Werschätzer és Werschatzer .

Ne felejtsük el, Gerstl  bácsi perfekt sváb volt......


A piros kövidinka.

Hasonnevei: Dinka
mala, Ruzsitza, Rosentraube, Steinschiller.
 TiszaFöldvár környékén Kubinyi.
Származása helyéül Versecz és Fehértemplom vidékét, általán a Bánátot tartják, hanem az ország külömböző vidékeire, sőt a külföldre is elterjed. Kecskemét homok vidékén egyike a legáltalánosabban elterjedt és kedvelt borfajoknak, mert csemegeszőlőként is kelendő, nem rothadó vagy legalább is a rothadásnak legtovább ellentálló, bőven termő, nem kényes, erős venyigéi egyenesen felfelé nőnek és igy karó nélkül is művelhető.


Az itt bemutatott rajz más vidék terméséről vétetett, igy leírásunk a kecskeméti kövidinkához ragaszkodik, melynek levelei nagyobbak, alsó lapján molyhos és változatosan fogasok. Tőkéje erőteljes, mint vessző ültetéskor nem fog ugyan gyorsan, de azután annál erősebben fejlődik. Az időjárás iránt —a peronoszporát kivéve—kevéssé érzékeny és májusi fagyok esetén is még sok termést hoz; a harmadik évben már produkál. Rövid csapos metszés mellett műveltetik. Venyigéi erősek, többnyire rövid, de változatosan közepes (3—-5") izületüek, éretlen szürkés barnák, felső részükön gyakran kettős rügyüek. Alsó levelei többnyire nagyok, felsők középnagyok, 5 karéjuak, sötétzöldek, felsőhaj tásai világosabb zöldek, vörös eresek, alsó lapjuk molyhosak, e szerint mint minden más molyhos levelii szőlő, a peronoszpora ellen védekezést igényel.
Fürtjei középnagyok vagy kisebbek, rövid vagy közepes hosszú nyelüek, vese vagy hengeralakuak, tömöttek, hasonlítanak a «The Atover» amerikai szőlő fürtjeihez.
Bogyói közepes nagyok, gömbölyűek, néha a tömöttségtől tágasdadok, sötétpiros, vastag héjuak, hamvasok, — közép érésüek, miáltal a darazsak pusztításainak kevésbé vannak kitéve.
Bora  jó, középszerű, kedvelt, elég tüzes és állandó ; Kecskeméten 1895 évi szűréskor mustja a Klosterneuburgi mérő szerint 18% czukort tartalmazott.

Katona Zsigmond.

A kert 18971897-07-15 / 14. számLugasId. Katona Zsigmond: A piros kövidinka
--------------------------------------------------


A filoxéra pusztítása idejéig több olyan szőlőfajtát  termesztettek,  melyek  közül sok  immár  feledésbe  ment, de   akkor közkedveltek   voltak,   mint   például   a Fehér  Gohér,a M argit (a   K övidinka változata),a  Fehér  Dinka — társneve Rákszőlő — a P ozsonyi Fehér,   a Sárfehér  vagy  a  Szagos  Sárfehér  és  a Rózsamuskotály, melyek   fehér  bort adtak.  A  vörösbor  szőlők  közül  ilyenek voltak  a  Vörös  Dinka a  Fekete  Budai (a  Budai   Kadarka  változata),a  Vörös Gohér,a  Rác  szőlő, a  Szilva  szőlő  és egyéb  fajták.


A Hét 1994/1 (39. évolyam, 1-26. szám)1994-02-04 / 6. szám


.-------------------------------
A budai kősiller-kövidinka eltünéséért nem csak a filoxéra
okolható:

Borászati Füzetek – 5. évfolyam – 1873.1873-11 / 11. sz.


A budai bor hanyatlik. 


Azon külföldi borkereskedők, kik évek óta tetemes mennyiségű budai vörös bort szoktak összevásárolni, nagyon panaszkodnak, hogy e borok évről évre hanyatlanak, s nagyon különböznek az 5 — 6 év előttiektől. Ennek pedig oka nem más, mint hogy a budai szőlős gazdák folytonosan irtják az aprószemű fekete szőlőket, s azok helyett nedvdúsabb, mennyiségre nézve jövedelmezőbb fekete fajokat ültetnek, hanem ezek aztán nem is adnak oly jó bort. Ha 4—6 évig még ugy folytatják, mint megkezdték, a budai bor nem lesz többé az, ami volt s ez oktatlan gazdálkodás sújtani fogja azokat is, kik az eddigi fajt szorgalmasan nevelik. Jó lesz tehát a figyelmeztetést már most tudomásul venni. 



— A budai bor hanyatlik. Azon külföldi b






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése